Ευρυτανια: Η αγρια ομορφια του Προυσου

Ευρυτανια: Η αγρια ομορφια του Προυσου

Αφήνοντας πίσω το Μεγάλο Χωριό, εδώ ο ορεινός νομός αποκαλύπτει το πιο άγριο πρόσωπό του. Χαοτικοί γκρεμοί, θυμωμένα ποτάμια, ετοιμόρροπα βράχια που κρέμονται πάνω από τον δρόμο, σχηματίζουν το παζλ μιας ανυπέρβλητης ορεινής ομορφιάς. Αποκορύφωμα της διαδρομής είναι η θέση «Κλειδί» όπου το ειδικό παρατηρητήριο θα σας επιτρέψει να επιτηρήσετε όλο το μεγαλείο του φαραγγιού.

Την άγρια ομορφιά του τοπίου έρχεται να συμπληρώσει η ιστορική Μονή Προυσού που, μαζί με την Παναγία της Τήνου και την Παναγία Σουμελά, θεωρείται από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ελλάδας. Η μονή βρίσκεται σε κομβικό σημείο από όπου παλαιότερα περνούσαν οι ορεινοί δρόμοι που συνέδεαν την Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία και τη Θεσσαλία. Το μοναστήρι, γαντζωμένο σε μια κόγχη του φαραγγιού κάτω από θαυμαστά βράχια, θαρρείς και εποπτεύει τα δύσβατα περάσματα με τους δύο πέτρινους πύργους που έχτισε ο Καραϊσκάκης για να προστατεύσει τον χώρο της μονής. Το καθολικό χτίστηκε μέσα στην ιερή σπηλιά όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς, έργο που θεωρείται ότι είναι του Ευαγγελιστή Λουκά.

νάβαση στη Μαύρη Σπηλιά (90 λεπτά): Από το μοναστήρι του Προυσού ξεκινά το θαυμάσιο σημαδεμένο μονοπάτι που καταλήγει μετά από 2,5 χιλιόμετρα στο παραδοσιακό αλλαντοποιείο «Στρεμένος». Στη συνέχεια αρχίζει η ανάβαση με το μονοπάτι να κινείται έντονα ανηφορικά, σε πορεία σκιασμένη από θαλερά πλατάνια, σχεδόν παράλληλη με το ζωηρό ποτάμι.

Θα περάσετε τον επαρχιακό δρόμο που τραβά νότια για το χωριό Φλωραίικα και θα συνεχίσετε πάνω από ξύλινες γεφυρούλες και σκαλοπάτια. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής είναι και το πιο όμορφο. Να υπολογίζετε, από τον ασφάλτινο δρόμο έως τη Μαύρη Σπηλιά, 30 λεπτά σχετικά κουραστικής ανάβασης, όμως σε ένα υπέροχο τοπίο, πλάι σε τρεχούμενα νερά, χορταριασμένα βράχια και καταρράκτες. Επί τουρκοκρατίας εδώ έβρισκαν καταφύγιο οι γυναίκες και τα παιδιά. Από εδώ και πάνω το πεδίο δυσκολεύει σημαντικά και για τη διάσχιση του φαραγγιού απαιτείται ειδικός τεχνικός εξοπλισμός και γνώση της χρήσης του.

Fast info
* Προυσός: Είναι γενέτειρα του ευεργέτη Αναστάσιου Αγαθίδη (1794-1881) αλλά και του στρατηγού και πολιτικού Γεωργίου Κονδύλη (1879-1936). Οι προτομές τους βρίσκονται στην πλατεία του χωριού.
* Σημαντική είναι η Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη όπου ανάμεσα στα σπάνια βιβλία υπάρχουν και εκδόσεις των τυπογραφείων Λειψίας και Βερολίνου.

(Via)